Speltherapie en Ouderbegeleiding

Speltherapie, Ouderbegeleiding, Sandplay therapie

 

Joris (7 jr) is vaak boos en heeft veel conflicten, zowel thuis als met klasgenoten. De leerkracht merkt dat Joris bepaalde taken vermijdt. In de spelkamer komt naar voren dat Joris onder grote spanning staat. Hij lijkt voortdurend bezig te zijn met presteren.  Als in de therapie "spel om het spel" weer gewoner wordt, komt er enige ontspanning. Thuis nemen de conflicten af. In ouder-kind speltherapie sessies wordt gewerkt aan bevestiging van Joris, die los staat van een prestatie. Joris' zelfbeeld wordt steviger en hij durft na verloop van tijd ook de taken die hij eerst uit de weg ging aan te pakken. 

De moeder van Lieke (8) is ernstig ziek. Voor Lieke is het een verwarrende periode, waarin alles anders lijkt dan het eerst was. Praten over ziekte en angst wil Lieke niet. Spelend kan ze vertellen waar ze bang voor is en waar ze zich zorgen over maakt. Zij krijgt daardoor weer wat grip op haar leefwereld. De gevoelens van angst en boosheid worden erkend en hoeven niet verstopt te worden. Er komt daardoor ook weer ruimte voor gevoelens van hoop en plezier. Lieke's ouders kunnen door ouderbegeleiding het gedrag beter begrijpen en ondersteunen Lieke door samen te spelen en te tekenen. Het praten over ziek zijn komt misschien later wel. 

Robin (14) is somber en teruggetrokken. Ze lijkt geen plezier meer te hebben in de dingen die ze doet. Haar prestaties op school nemen af. Nadat ze een aantal keren een beeld in het zand heeft gemaakt, kan ze vertellen over wat haar beangstigd en wordt duidelijk welke traumatiserende ervaringen ze heeft meegemaakt. In de therapie vindt ze haar veerkracht stukje bij beetje terug. 

Speltherapie ondersteunt de ontwikkeling van kinderen wanneer door omstandigheden, ervaringen of aangeboren afwijkingen de ontwikkeling belemmerd wordt. Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen (en ouders) waarbij het spel van het kind de taal is waarin het kind zich uit, verwerking plaats vindt en nieuw gedrag geoefend kan worden. 

Bron: beroepsvereniging NVVS

Psychosociale therapie kenmerkt zich door een professionele ervaringsgerichte aanpak, waarbij zingeving een centrale betekenis heeft. Lichaam en geest worden als een samenhangend geheel gezien en benaderd.

Bron: beroepsvereniging NVPA

 

 

Speltherapie en Ouderbegeleiding
Tineke Brug
Cornelstraat 1
5037 EZ Tilburg
06-12234934
tinekebrug AT speltherapie-ouderbegeleiding DOT nl
privacy document
Marina van de Pas
Kapitein Rondairestraat 3
5015 BC Tilburg
06-28439188
marina AT speltherapie-ouderbegeleiding DOT nl
privacy verklaring